Softwareproducenten Adobe har med Photoshop, Illustrator og InDesign skabt en treenighed, der kan løfte stort set alle opgaver indenfor DTP (desktop publishing) og webdesign.
Illustrator
Adobe Illustrator er det rendyrkede tegne- og illustrationsprogram. Illustrator benytter sig af vektorer og det gør derfor programmet ideelt til fx, infografik, logo-design m.m. Dette betyder at output-filen normalt er en vektorfil, der kan ændres i uden at miste kvalitet. Mange logoer er skabt i dette program, da skalering af logoer er vitalt. Den ene dag skal filen bruges til et visitkort, den næste dag skal det printes på et billboard.
Så med vektorfiler kan du skalere dit design/indhold uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det skyldes en matematisk løsning hvor punkter og streger plottes ind i et koordinatsystem på en X- og Y-akse. Når fx logoet skal skaleres op, genberegner programmet dine punkter og streger, så de modsvare den ønskede størrelse. Illustrators oprindelige filformat er .AI (Adobe Illustrator), og kan ses som en hovedfil, der er fuld integrerbar i alle Adobes programmer, herunder InDesign, Photoshop, Premiere Pro og After Effects.
Se alle vores Illustrator kurser
Photoshop
Dette billedbehandlingsprogram bruges i dag i mange forskellige brancher. Photoshop bruges ofte til fotomanipulation, billedretouchering, webdesign, mock-ups, og andet, og er for mange det foretrukne program til bannere, postkort, flyers osv. Hvor Illustrator hovedsageligt arbejder med vektorfiler, er Photoshop primært et rasterbaseret program, der producerer bitmap grafik. Dermed ikke sagt, at man ikke kan lave en flyers i Illustrator - det kommer an på indhold og kompleksitet.
Rastergrafik eller bitmap grafik henviser til digitalbilleders opbygning, der er dannet ud fra et rektangulært gitter af pixels (eller individuelle farvepunkter). Photoshop er derfor ikke førstevalget når der skal skabes skalerbar grafik. Når de enkelte bits bliver større, begynder man at se en ujævn kant. Dette er resultatet af de individuelle firkanter, der udgør bitmap designet, i modsætning til en glat kant dannet af vektorpunkter og streger. Vi kender det som ’pixelering’ og det kan give skaleringsproblemer på sigt.
Se alle vores Photoshop kurser
InDesign
InDesign adskiller sig ved at være programmet, der håndterer flersidede dokumenter som fx årsrapporter, kataloger, bogdesign, flere siders brochurer osv. InDesign samler ofte filer fra de to ovenstående programmer - redigerede billeder fra Photoshop og illustrationer og logoer fra Illustrator.
InDesign indeholder mange af de samme menupunkter, som både Photoshop og Illustrator, så skal du i gang med at arbejde med InDesign, kan det være en fordel, hvis du kender en af de føromtalte programmer. InDesign har gennem tiden fået en del tegneværktøjer, så den mere ’simple’ grafik kan skabes direkte i InDesign.
Læringskurven for alle tre programmer ikke flad – tværtimod. En af forklaringerne er, at de er udviklet til fagfolk (designere, fotografer mfl.), og er derfor ikke så intuitive som de vante kontorprogrammer, der skal kunne håndteres af stort set alle i firmaet.
Se alle vores InDesign kuser