”Microsoft Power BI er en samling af værktøjer du kan bruge til effektiv dataanalyse og rapportering. Du kan tilgå data fra en lang række forskellige datakilder, forberede og tilrette dine data samt oprette og dele rapporter både lokalt, på internettet og på mobile enheder. Med dashboards kan du levere 360-graders indsigt i data og understøtte virksomhedens beslutninger på alle niveauer, lige fra ledelsesinformation (LIS) til operationelt niveau.”
Det lyder godt. Det er godt, men inden du løfter armene alt for højt og tænker at Power BI bare er ”a piece of cake”, vil jeg godt sætte et par tanker i gang. Power BI er nemlig mere end bare lige lidt data, et par formler og måske nogle diagrammer!
Processen fra kildedata til dashboard
Du er blevet bedt om at udforme nogle lækre dashboards, som grundlag for at ledelsen kan tage passende beslutninger og action. Du starter Power BI Desktop (et lokalt gratis designværktøj), men langsomt begynder udfordringerne at dukke op. Power BI har brug for at du gennemtænker processen inden du kan komme i gang med det sjove analysearbejde:
Datagrundlaget
Hvor er de data, som analyserne skal baseres på? Har du overhovedet adgang til dem? Hvad er kvaliteten af dem? Jeg anbefaler, at du nøje undersøger kvaliteten af data i datakilderne, uanset om du henter data fra en tekstfil eller en central styret SQL Server tabel. Brug gerne SQL-forespørgsler og Excel til dette analysearbejde; her har du en høj fleksibilitet, når du skal undersøge, hvorfor relationerne i Power BI datamodellen ikke kan oprettes.
Husk også grundreglen ”hvad der er sparet, er tjent”. Hvilke data skal egentlig importeres til datamodellen? Sørg for at fjerne kolonner, men også gerne rækker, som ikke er absolut need-to-have. I Power BI er det nemt at genindhente fjernede data, hvis du skulle have behov for det på et senere tidspunkt.
Struktur i datamodellen
Den analysemodel, som du opretter i Power BI desktop, er en tabulær kube. Ofte er det en god idé at strukturere modellen efter principperne for en ”Star Scheme Model”. Der er også andre forhold, som du bør overveje: Fx at brugerne af datamodellen skal trænes i brugen af den. I denne artikel 5 TIPS TO ENSURE SUPER FAST SSAS TABULAR MODELS finder du nogle gode stikord.
Rapporteringen – less is often more
Power BI indeholder en stærk rapporteringsdel. Men hvis dine rapportsider/dashboards designes uheldigt, kan det ødelægge hele festen. Fx ses nogle gange rapportsider, der er dænget til med for mange komponenter.
Det er også vigtigt at vælge de helt rigtige komponenter. Hvad er egentlig idéen i et kategoriseret søjlediagram? Skulle du hellere stable søjlerne eller vælge et liggende søjlediagram? Speedometre er blevet meget populære, men de forvrænger nogle gange budskabet. Måske er ét felt (card) med værdien meget nemmere at tolke for brugeren.
Rapporteringen har også mange interaktive effekter, men de fleste af dem skal styres/designes hensigtsmæssigt: Fx hvordan skal brugeren kunne navigere rundt i rapporten? Dette finder du nok kun ud af, ved at spørge dem!
Distribuering
Men hvordan distribuerer du så rapporteringen (*.pbix filen fra Power BI desktop) til dine kolleger? Ja, det kommer på, om du/I må/tør gå i skyen (Power BI Cloud Servicen) med jeres data. Ellers kan rapporteringen køre lokalt på en Power BI Rapport Server - som er markant anderledes indrettet. Hvad har I licenser til? Hvad er adressen til jeres server? Osv.
Opsummering
Jeg håber ikke at ovenstående skræmmer dig fra at anvende Power BI, men blot minder dig om, at der skal kæmpes for sagen. Power BI er super cool og relativt nemt at gå til - og ikke mindst anvendeligt. Men intet kommer som bekendt af intet 😉
Relevante Power BI kurser
Vil du komme godt i gang med Power BI og Business Intelligence? Eller vil du gerne styrke din viden for at kunne arbejde mere effektivt og sikkert, så kan jeg på det varmeste anbefale følgende kurser: